Za većinu ljudi, hormon rasta prirodno proizvodi hipofiza u mozgu. Kako samo ime kaže, hormon rasta je odgovoran za naš rast. Međutim, on takođe doprinosi mnogim drugim važnim funkcijama u telu, kao što su:

  • rast jakih i zdravih kostiju
  • regulisanje telesnog metabolizma, posebno ravnoteže između mišićne mase i masti
  • razvijanje i održavanje telesnih organa
  • opšte blagostanje i nivoi energije

Šta izaziva slab rast?

Postoji mnogo mogućih razloga zbog kojih se može činiti da dete raste sporije nego njegovi vršnjaci ili braća i sestre. Neki su potpuno bezopasni i ne utiču na zdravlje deteta. Na primer, neka deca jednostavno rastu drugačijim tempom od drugih i na kraju će ih stići kada budu starija.

Međutim, postoje drugi, ozbiljniji razlozi zbog kojih dete možda ne raste onako kako bi trebalo. Ovi razlozi mogu da variraju od loše ishrane do određenih medicinskih stanja, kao što su oboljenja bubrega ili jetre. Može se čak dogoditi da njihovo telo ne proizvodi dovoljno hormona rasta, hormona koji je odgovoran za njihov rast.

Ilustracija poremećaja rasta koja prikazuje laboratorijsku opremu.

Humani hormon rasta (hGH) ili terapija hormonom rasta (GHT) je biosintetička terapija zamene hormona. On je identičan prirodnom hormonu rasta koji proizvodi organizam. Pošto je reč o proteinu, treba ga ubrizgati kako bi funkcionisao pravilno.

GHT se obično koristi za lečenje dece koja ne rastu u okviru svog osnovnog medicinskog stanja. Takođe može da leči odrasle osobe pogođene nedostatkom hormona rasta.

Za decu kojima su potrebne injekcije hormona rasta, unapredili smo dizajn injekcija koje su doprinele lakšoj aplikaciji.  Danas su na raspolaganju injekcije brizgalice sa mnogo različitih korisnih funkcija.

Počeli smo sa prvim koracima u terapiji hormonom rasta pre više od 30 godina, a tri decenije kasnije naše terapije poremećaja rasta i dalje koriste ljudima širom sveta.

Naši naučnici su spremni da ponude inovativna rešenja našim pacijentima i primenili su našu dugogodišnju stručnost u inženjeringu proteina kako bi razvili dugodelujući hormon rasta pogodan za lečenje jednom nedeljno.