Në vitin 1921, një ekip studiuesish kanadezë zbuluan molekulën e insulinës dhe nisën një shekull risish thelbësore në kujdesin për diabetin që kanë shpëtuar jetë të panumërta që prej asokohe.

Sot, ne jemi me fat që kemi barna më të mira se kurrë, megjithatë numri i njerëzve që vuajnë nga diabeti vazhdon të rritet me një shpejtësi alarmante, duke vendosur një barrë thelbësore mbi individët, familjet dhe shoqëritë.

Eksploroni rrugëtimin

Insulin 100 years timeline

Insulina: Një risi e madhe

Frederick Banting dhe Charles Best në Universitetin e Torontos.

Frederick Banting dhe Charles Best në Universitetin e Torontos.

Studiuesit në Toronto nxjerrin me sukses insulinën nga pankreasi i një qeni dhe testojnë efektin e saj, duke sjellë shpresë për herë të parë te njerëzit me diabet.

Insulina: Një risi e madhe

Studiuesit në Toronto nxjerrin me sukses insulinën nga pankreasi i një qeni dhe testojnë efektin e saj, duke sjellë shpresë për herë të parë te njerëzit me diabet.
Frederick Banting dhe Charles Best në Universitetin e Torontos.

Frederick Banting dhe Charles Best në Universitetin e Torontos.

Jeta e parë e shpëtuar nga insulina

Para dhe pas imazheve të një fëmije me diabet të tipit 1.

Para dhe pas imazheve të një fëmije me diabet të tipit 1.

Leonard Thompson, një djalë 14-vjeçar që peshonte pak më shumë se 29 kg, bëhet personi i parë me diabet që trajtohet me insulinë. Pas marrjes së injeksioneve të ekstraktit të Banting dhe Best (përshkruar si një pluhur i trashë ngjyrë kafe), sheqeri i Leonardit në gjak bie.

Jeta e parë e shpëtuar nga insulina

Leonard Thompson, një djalë 14-vjeçar që peshonte pak më shumë se 29 kg, bëhet personi i parë me diabet që trajtohet me insulinë. Pas marrjes së injeksioneve të ekstraktit të Banting dhe Best (përshkruar si një pluhur i trashë ngjyrë kafe), sheqeri i Leonardit në gjak bie.
Para dhe pas imazheve të një fëmije me diabet të tipit 1.

Para dhe pas imazheve të një fëmije me diabet të tipit 1.

August dhe Marie Krogh

August dhe Marie Krogh

Prodhimi i insulinës filloi në Skandinavi

1923
Nordisk Insulinlaboratorium komercializoi prodhimin e insulinës pasi teknika e ekstraktimit dhe purifikimit u soll në Danimarkë nga Kanadaja nga August dhe Marie Krogh. Me anë të insulinës, tashmë një person i diagnostikuar me diabet ka një jetëgjatësi të përmirësuar në mënyrë drastike.
1923

Prodhimi i insulinës filloi në Skandinavi

Nordisk Insulinlaboratorium komercializoi prodhimin e insulinës pasi teknika e ekstraktimit dhe purifikimit u soll në Danimarkë nga Kanadaja nga August dhe Marie Krogh. Me anë të insulinës, tashmë një person i diagnostikuar me diabet ka një jetëgjatësi të përmirësuar në mënyrë drastike.
August dhe Marie Krogh

August dhe Marie Krogh

Prodhimi i insulinës Novo Nordisk në vitin 1930.

Hans Christian Hagedorn

Hans Christian Hagedorn

Insulina PNH uli barrën e trajtimit

1946
Hans Christian Hagedorn zbuloi insulinën PHN (protamine neutrale Hagedorn), e cila zgjat efektin e insulinës dhe nënkupton se njerëzit me diabet bëjnë më pak injeksione.
1946

Insulina PNH uli barrën e trajtimit

Hans Christian Hagedorn zbuloi insulinën PHN (protamine neutrale Hagedorn), e cila zgjat efektin e insulinës dhe nënkupton se njerëzit me diabet bëjnë më pak injeksione.
Hans Christian Hagedorn

Hans Christian Hagedorn

Prodhimi i insulinës Novo Nordisk në vitin 1940.

Një epokë e re në të kuptuarit e diabetit

Për studiuesit bëhet e qartë se ka disa lloje diabeti dhe se diabeti i tipit 2 është më i përhapuri. Risitë e mjekësisë tani janë përqendruar në trajtimin e karakteristikave të dallueshme të llojeve të ndryshme të diabetit dhe zhvillimin e barnave posaçërisht për trajtimin e diabetit të tipit 2.

Një epokë e re në të kuptuarit e diabetit

Për studiuesit bëhet e qartë se ka disa lloje diabeti dhe se diabeti i tipit 2 është më i përhapuri. Risitë e mjekësisë tani janë përqendruar në trajtimin e karakteristikave të dallueshme të llojeve të ndryshme të diabetit dhe zhvillimin e barnave posaçërisht për trajtimin e diabetit të tipit 2.

Matësi i reflektimit ames

Matësi i reflektimit ames

Matësi portabël i glukozës thjeshtëson monitorimin e diabetit

1970s
Vetë-monitorimi praktik i glukozës në gjak (SMBG) tani është i mundur me matës portabël të glukozës, duke e bërë më të lehtë për njerëzit që jetojnë me diabet për të menaxhuar gjendjen e tyre duke përdorur shiritat e provës në shtëpi.
1970s

Matësi portabël i glukozës thjeshtëson monitorimin e diabetit

Vetë-monitorimi praktik i glukozës në gjak (SMBG) tani është i mundur me matës portabël të glukozës, duke e bërë më të lehtë për njerëzit që jetojnë me diabet për të menaxhuar gjendjen e tyre duke përdorur shiritat e provës në shtëpi.
Matësi i reflektimit ames

Matësi i reflektimit ames

Laboratori në Bagsværd, Danimarkë.

Laboratori në Bagsværd, Danimarkë.

HbA1C në praktikën klinike

1970s
HbA1C - niveli mesatar i glukozës në gjak gjatë 120 ditëve të fundit - bëhet mjeti kryesor i vlerësimit të menaxhimit të glukozës në gjak dhe u mundëson mjekëve të vlerësojnë ndikimin e ndryshimeve të stilit të jetesës dhe mjekimit në rezultatet afatgjata të shëndetit.
1970s

HbA1C në praktikën klinike

HbA1C - niveli mesatar i glukozës në gjak gjatë 120 ditëve të fundit - bëhet mjeti kryesor i vlerësimit të menaxhimit të glukozës në gjak dhe u mundëson mjekëve të vlerësojnë ndikimin e ndryshimeve të stilit të jetesës dhe mjekimit në rezultatet afatgjata të shëndetit.
Laboratori në Bagsværd, Danimarkë.

Laboratori në Bagsværd, Danimarkë.

Insulina e parë humane e disponueshme komerciale

1982
Insulina bëhet proteina e parë terapeutike që krijohet duke përdorur teknologjinë e ADN-së rekombinante. Kjo "insulinë humane" është identike me insulinën e prodhuar nga trupat tanë, është shumë e purifikuar dhe mund të prodhohet në sasi të pakufizuar, duke zgjeruar shumë aksesin për njerëzit me diabet.
1982

Insulina e parë humane e disponueshme komerciale

Insulina bëhet proteina e parë terapeutike që krijohet duke përdorur teknologjinë e ADN-së rekombinante. Kjo "insulinë humane" është identike me insulinën e prodhuar nga trupat tanë, është shumë e purifikuar dhe mund të prodhohet në sasi të pakufizuar, duke zgjeruar shumë aksesin për njerëzit me diabet.
Pacient me pompë insuline.

Pacient me pompë insuline.

"Mini" pompa e parë e insulinës

1983
Të zhvilluara për herë të parë në vitet 1960, pompat e insulinës bëhen të disponueshme gjerësisht në vitet 1980, duke siguruar që njerëzit me diabet mund të përfitojnë nga çlirimi i insulinës kur kërkohet gjatë ditës. Në të ardhmen, shumë do të punojnë në bashkëpunim me sistemet e monitorimit të vazhdueshëm të glukozës (CGM)
1983

"Mini" pompa e parë e insulinës

Të zhvilluara për herë të parë në vitet 1960, pompat e insulinës bëhen të disponueshme gjerësisht në vitet 1980, duke siguruar që njerëzit me diabet mund të përfitojnë nga çlirimi i insulinës kur kërkohet gjatë ditës. Në të ardhmen, shumë do të punojnë në bashkëpunim me sistemet e monitorimit të vazhdueshëm të glukozës (CGM)
Pacient me pompë insuline.

Pacient me pompë insuline.

Menaxhim më i lehtë dhe më i sigurt - injeksoni i parë i insulinës në formë stilolapsi

Shiringa Novo nga 1925 dhe pajisja e parë NovoPen® nga 1985.

Shiringa Novo nga 1925 dhe pajisja e parë NovoPen® nga 1985.

Stilolapsi i parë i insulinës përmirëson cilësinë e jetës për njerëzit që vuajnë nga diabeti duke eliminuar nevojën për shiringa qelqi të vështira. Më në fund, njerëzit kanë një mënyrë diskrete dhe precize për të vetadministruar dozën e duhur të insulinës kur është e nevojshme.

Menaxhim më i lehtë dhe më i sigurt - injeksoni i parë i insulinës në formë stilolapsi

Stilolapsi i parë i insulinës përmirëson cilësinë e jetës për njerëzit që vuajnë nga diabeti duke eliminuar nevojën për shiringa qelqi të vështira. Më në fund, njerëzit kanë një mënyrë diskrete dhe precize për të vetadministruar dozën e duhur të insulinës kur është e nevojshme.
Shiringa Novo nga 1925 dhe pajisja e parë NovoPen® nga 1985.

Shiringa Novo nga 1925 dhe pajisja e parë NovoPen® nga 1985.

Prezantimi i gjeneratës së parë i insulinës analoge

1996
Insulin Analoge - formulime me veprim të shpejtë, të gjatë dhe miks, janë krijuar për të imituar më nga afër modelin natyror të trupit të çlirimit të insulinës. Insulinat analoge kanë modifikime që sigurojnë përthithje më të parashikueshme, duke e bërë më të lehtë për njerëzit që të planifikojnë vaktit e ushqimit, të shmangin nivelet e ulëta të sheqerit në gjak dhe të ulin rrezikun e shtimit të peshës.
1996

Prezantimi i gjeneratës së parë i insulinës analoge

Insulin Analoge - formulime me veprim të shpejtë, të gjatë dhe miks, janë krijuar për të imituar më nga afër modelin natyror të trupit të çlirimit të insulinës. Insulinat analoge kanë modifikime që sigurojnë përthithje më të parashikueshme, duke e bërë më të lehtë për njerëzit që të planifikojnë vaktit e ushqimit, të shmangin nivelet e ulëta të sheqerit në gjak dhe të ulin rrezikun e shtimit të peshës.
InDuo pajisje e kombinuar me shpërndarjen e insulinës dhe monitorimi i sheqerit në gjak nga viti 2001.

InDuo pajisje e kombinuar me shpërndarjen e insulinës dhe monitorimi i sheqerit në gjak nga viti 2001.

Sistemi i parë CGM i aprovuar

1999
Pajisja e parë e monitorimit të vazhdueshëm të glukozës (CGM) për leximin e niveleve të glukozës në gjak është aprovuar nga FDA, duke sjellë shpresë për njerëzit me diabet që duan të kenë më shumë kontroll mbi shëndetin e tyre.
1999

Sistemi i parë CGM i aprovuar

Pajisja e parë e monitorimit të vazhdueshëm të glukozës (CGM) për leximin e niveleve të glukozës në gjak është aprovuar nga FDA, duke sjellë shpresë për njerëzit me diabet që duan të kenë më shumë kontroll mbi shëndetin e tyre.
InDuo pajisje e kombinuar me shpërndarjen e insulinës dhe monitorimi i sheqerit në gjak nga viti 2001.

InDuo pajisje e kombinuar me shpërndarjen e insulinës dhe monitorimi i sheqerit në gjak nga viti 2001.

Përtej insulinës: mundësi të reja trajtimi për diabetin e tipit 2

2005
Trajtimet e diabetit të tipit 2 çojnë opsionet e kujdesit përtej kontrollit të sheqerit në gjak me futjen e agonistëve GLP-1 dhe, më vonë, frenuesit SGLT-2. Klasa e barnave GLP-1 zvogëlon nivelet e sheqerit në gjak duke rritur sekretimin natyror të insulinës duke ulur gjithashtu oreksin dhe marrjen e ushqimit.
2005

Përtej insulinës: mundësi të reja trajtimi për diabetin e tipit 2

Trajtimet e diabetit të tipit 2 çojnë opsionet e kujdesit përtej kontrollit të sheqerit në gjak me futjen e agonistëve GLP-1 dhe, më vonë, frenuesit SGLT-2. Klasa e barnave GLP-1 zvogëlon nivelet e sheqerit në gjak duke rritur sekretimin natyror të insulinës duke ulur gjithashtu oreksin dhe marrjen e ushqimit.

Novo Nordisk R&D liraglutide GLP-1, 2008.

Prezantimi i analogeve të insulinës së gjeneratës së re

Ayşe Naz Baykal ka diabet të tipit 1 dhe jeton në Turqi.

Ayşe Naz Baykal ka diabet të tipit 1 dhe jeton në Turqi.

Me profilet e tyre të zgjeruara, analoget e insulinës së gjeneratës së re ofrojnë fleksibilitet më të madh dhe zvogëlojnë barrën ditore të kujdesit për diabetin. Insulinat me veprim ultra të gjatë zvogëlojnë numrin e injeksioneve dhe rrezikun e hipoglicemisë duke i lëshuar barnat shumë ngadalë, ndërsa insulina me veprim ultra të shpejtë ofron lehtësi duke zvogëluar nevojën për planifikim rreth vakteve të ngrënies.

Prezantimi i analogeve të insulinës së gjeneratës së re

Me profilet e tyre të zgjeruara, analoget e insulinës së gjeneratës së re ofrojnë fleksibilitet më të madh dhe zvogëlojnë barrën ditore të kujdesit për diabetin. Insulinat me veprim ultra të gjatë zvogëlojnë numrin e injeksioneve dhe rrezikun e hipoglicemisë duke i lëshuar barnat shumë ngadalë, ndërsa insulina me veprim ultra të shpejtë ofron lehtësi duke zvogëluar nevojën për planifikim rreth vakteve të ngrënies.
Ayşe Naz Baykal ka diabet të tipit 1 dhe jeton në Turqi.

Ayşe Naz Baykal ka diabet të tipit 1 dhe jeton në Turqi.

Zbulimi dhe zhvillimi i terapive të reja të bazuara në proteina dhe peptide.

Zbulimi dhe zhvillimi i terapive të reja të bazuara në proteina dhe peptide.

Trajtimi i parë oral me GLP-1 për diabetin e tipit 2

2019
Një përparim i madh që zgjeron më tej mundësitë e trajtimit dhe zvogëlon barrierat, kjo tabletë inovative eliminon nevojën për injeksione me GLP-1 - një lehtësim i mirëpritur për shumë njerëz që jetojnë me diabet të tipit 2.
2019

Trajtimi i parë oral me GLP-1 për diabetin e tipit 2

Një përparim i madh që zgjeron më tej mundësitë e trajtimit dhe zvogëlon barrierat, kjo tabletë inovative eliminon nevojën për injeksione me GLP-1 - një lehtësim i mirëpritur për shumë njerëz që jetojnë me diabet të tipit 2.
Zbulimi dhe zhvillimi i terapive të reja të bazuara në proteina dhe peptide.

Zbulimi dhe zhvillimi i terapive të reja të bazuara në proteina dhe peptide.

Mandy Marquardt ka diabet të tipit 1, garon për Team Novo Nordisk dhe jeton në SHBA.

2021 e më tej

Ç'pritet më tej?

Ndërsa shikojmë drejt së ardhmes, ne shohim trajtime të reja dhe risi të pajisjeve që do të sjellin fleksibilitet më të madh dhe një qasje më tërësore për kujdesin ndaj diabetit. Insulina bazale një herë në javë, insulina sensitive ndaj glukozës dhe kardioprotektive, trajtime orale të gjeneratës së re, zgjidhje të reja shëndetësore digjitale, terapi transformuese të qelizave staminale dhe madje shpresa për një trajtim kurativ një ditë janë të gjitha pjesë e përpjekjes sonë për të mposhtur diabetin.

2021 e më tej

Ç'pritet më tej?

Ndërsa shikojmë drejt së ardhmes, ne shohim trajtime të reja dhe risi të pajisjeve që do të sjellin fleksibilitet më të madh dhe një qasje më tërësore për kujdesin ndaj diabetit. Insulina bazale një herë në javë, insulina sensitive ndaj glukozës dhe kardioprotektive, trajtime orale të gjeneratës së re, zgjidhje të reja shëndetësore digjitale, terapi transformuese të qelizave staminale dhe madje shpresa për një trajtim kurativ një ditë janë të gjitha pjesë e përpjekjes sonë për të mposhtur diabetin.